IRISH SOFTCOATED WHEATEN TERRIER
  Kennel Villa Rosa

VÄLKOMMEN-WELCOME SHOP NEWS ABOUT US THE BREED PEDIGREES PHOTO ART CONTACT LINKS
Short History Kort Historik Trädgården CYPRUS KICKIE Statistik VR DAYS MADEIRA

 

 

 

Kort Historik

23 år med Wheaten!!!!

Hur Wheaten Terriern kom in i vårat liv!

 

Både Chris och jag hade hållit på med brukshundar i många år, jag hade Korthårig Collie och Chris hade Riesenschnautzer och Bouvier des Flanderes när vi träffades, men vi ville ha en gemensam ras....

 

På en hundutställning i Malmö 1985 såg vi en Wheaten för första gången och blev totalt förälskade. ” En Wheaten vill vi ha!!"  sa vi, och så begav vi oss på jakt efter en uppfödare. Det var inte lätt, eftersom det bara fanns sex stycken i hela landet, men slutligen hittade vi en och i september 1986 hämtade vi vår första Wheaten, Brösings Kilalla, 14 veckor gammal och ursöt. 

 

I Februari 1988 föddes vår första Wheatenkull. Båda Föräldrarna var från Engelsk/Amerikanska linjer och hade ganska stora och ulliga pälsar speciallt pappan till kullen. Alla valparna blev också storpälsade.

 

Vår första Wheaten Brösings Kilalla

 

Efter den första kullen insåg vi att det var de silkiga pälsarna vi ville ha, de så kallade Irländska, och sedan dess har vi avlat för dessa pälsar, som också är de som rasstandarden föreskriver.  I vår andra Wheatenkull fick vi Villa Rosas Big-Wig, vår första Wheaten med den korrekta silkiga pälsen. Han hade även ett underbart temperament och var dessutom en väldigt snygg hund.

På sin första hundutställning, en rasspecial i Stockholm, blev han BIS valp under domaren Anthony "Killykeen" Doyle från Irland. Han var vår första egenuppfödda Wheaten som blev SvenskUtställnings Champion. Längre fram vann han ytterligare 8 fulla Championtitlar i Europa och blev en av de högst Championbetitlade Wheatens i Världen.

 

När vi hade haft några kullar från deEngelsk/Amerikanska linjerna började vi leta efter rent Irländska linjer. Vi var inte riktigt nöjda med mentaliteten i dom linjerna vi avlade på och en hel del förfäder till vår första tik hade gett PNP (en ärftlig njursjukdom i rasen) För att komma bort från detta letade vi efter nya blodslinjer.

 

1991 anlände vår första Irlands import, Maroc Inishkea.  Hon hade ett underbart temperament och var en typisk Wheaten. Hon var12 veckor när hon anlände och hon hade den korta, röda sträva valppälsen som vi lärt oss, blir en underbart vacker och korrekt vuxenpäls.  Maureen Holmes hjälpte oss att plocka ut henne ur en kull, uppfödd av Mary O’Carroll. Vi kallade henne  Niska, och hon växte upp till en skönhet och vann lätt sex Champion titlar. Jag minns inte längre hur många BIR hon vann, men det var väldigt många. Sedan dess har vi importerat många hundar från Irland, men ingen med ett sådant temperament och skönhet som Niska.

 

Annons i Wheatenbladet Nr4 1991

 

Vi behöll Big-Wig (Mister) från de gamla linjerna, gav bort resten av våra hundar och starade om på nytt. Mister och Niskas dotter MULTICH Villa Rosas Key-Way (Kelda), ärvde såväl utseende som temperament från sina föräldrar och blev även hon en stor vinnare i utställnings-ringarna. Med sina 8 nationella och internationella Championtitlar, blev hon den högst betitlade Wheatentiken någonsin. Alla tre ovan nämnda hundar är nu döda, men vi avlar fortfarande på deras barnbarn och barnbarns barn osv.

 

MULTICH Villa Rosas Paddy, en son Key-Way, var den första Svenskuppfödda Wheaten att bli Amerikansk Champion och för att vara en hund med den silkiga pälsen, blev han det väldigt snabbt efter endast 2 månader. Han är nu pappa till 14 Amerikanska Champions och påbörjade en ny trend i USA. Att ta in nytt blod från Europa. Sedan Paddy kom över dit har vi exporterat ett flertal hundar till USA såsom AmCH Villa Rosas Dun Dryk Star O’Kaler  (Danny), AmCH Villa Rosas Gwerbret O’Redhill (Jarl), AmCh Villa Rosas Yo-Yo to Kaler för att bara nämna några av dem.

 

Vi exporterade också en kullbror till Danny till Frankrike FrCH Villa Rosas Dun Drew Na Brookdene (Sammo) och han har varit Årets Wheaten i Frankrike i tre år. En annan välkänd hund från oss i Europa är MULTICH Villa Rosas Faridd i Polen. Han har ställts en hel del och vunnit i stort sett allt han ställts på.  Vår senaste top vinnare är MULTICH Villa Rosas Lochlainn, (Shiko), vår första export till Ryssland. Han är också den första svenskuppfödda Wheaten att bli Rysk Champion, likväl som ovanstående Sammo och Faridd är första svensk-uppfödda hundar att vinna sina titlar.

 

Niska finns idag bakom alla våra hundar utom två. Vi har både linjeavlat och inavlat på henne, men inga sjukt eller dåligt har poppat upp efter henne. Eftersom Mister inte var rent Irlänsk i linjerna, har vi två linjer i vår avel. En med rent Irländska linjer och en med mixade linjer. Vi kollar alltid alla stamtavlor mycket noga för att undvika att dubbla genetiska defekter.

 

Efter god hälsa,är temperamentet det viktigaste för oss

och vårt mantra är:

En ful hund med bra temperament är en bra hund,

En snygg hund med dåligt temperament är skit,

En snygg hund med bra temperament är målet vi strävar efter.

 

Vårt mål har alltid varit att föda upp friska, sunda och mentalt starka hundar i första hand, och många hundar från vår uppfödning har genom åren genomgått olika sorters mentaltester och beskrivningar med höga poäng och godkända resultat. Vi har alltid försökt se till våra rasers ursprung. När vi hade korthårig Collie var det naturligt för oss att ta in nytt blod från England, rasens hemland. Med Wheaten Terriern har det för oss varit lika naturligt att i första hand ta in nytt blod från Irland. Många Wheaten från oss används ockå till praktisk jakt och eftersök.

 

Eftersom vi alltid arbetat med våra hundar har anatomin varit mycket viktig. Vi har haft turen och förmånen att få köpa och föda upp många utmärkta hundar, som såväl mentalt som exteriört stämt bra med FCIs rasstandard. Många hundar uppfödda och/eller ägda av oss är Champions. Många av dom har dessutom många nationella och internationella Champion- och vinnartitlartitlari många länder, såsom Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Luxemburg, Frankrike, Polen, USA, Kanada, Ryssland m.fl. Första Wheaten som blev Viltspår Champion MULTICH Villa Rosas Queve-Jumper "Nicko" är uppfödd av oss. Många hundar från vår uppfödning tävlar även i lydnad, bruks m.m.

 

De senaste hundarna vi köpt in är.

Honeyrags Island Duke of Villa Rosa “Snorre” 

Cara For Villa Rosa of Queen Stars “Cara” (Tysklandsimport)

Killeshin Grainne "Rosie" (Irlandsimport)

 

Alla tre är rent Irländska och Cara är helt obesläktad med alla våra hundar. De är mycket snygga och trevliga och har ställts ut några gånger. Snorre har 2 cert i Sverige och 2 i Tyskland och Cara har CK. Rosie är är i skrivande stund bra ställd som valp, på en rsspecial. Där blev hon BIM valp under domaren Nick White från Irland.

Vi har för tillfället 5 hundar, två hanar och tre tikar i huset.

 

Vi har exporterat tre hundar tillbaka till rasens hemland Irland. Den första Villa Rosas Ville Viking finns bakom Rosie. Den andra DECH SUCH IECH Villa Rosas Jill Na Lausitz är den första (och enda) svenskuppföda Wheaten att bli Irländsk Champion och att få titeln Celtic Winner!!!!

 

 De senaste tio åren har vi bara haft Wheaten, som med sin vackra silkesmjuka glänsande päls och underbara mentalitet är en ras som passar oss perfekt.

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2005 Kennel Villa Rosa. Alla rättigheter reserverade

NYHETER-NEWS

 

Läs om Faxes äventyr

FAXE

********

Läs följetongen om 

HARRY & LISA

 

***********

VINNARE/WINNERS

 

 

ternicol-70gr-mindre

100% råmjölkspulver för magen och immunförsvaret

 

 

 

Stamtavlor/Pedigrees

Stamtavlor och bilder på många hundar

Pedigrees and lots of pictures of many dogs!

 

Om oss - About us

Den 9 februari 2008 var det 20 år sedan vår första wheatekull föddes läs lite statistik

9th 2008 February was it 20 years since our first Wheaten litter was born, read some statistics

I September 2006 var det 20 år sedan vår första Wheaten kom till oss... läs mer

In September 2006 it was 20 years since our first Wheaten came to us.. read more

More about us

Läs mer>>