IRISH SOFTCOATED WHEATEN TERRIER
  Kennel Villa Rosa

VÄLKOMMEN-WELCOME SHOP NEWS ABOUT US THE BREED PEDIGREES PHOTO ART CONTACT LINKS
Short History Kort Historik Trädgården CYPRUS KICKIE Statistik VR DAYS MADEIRA

 

 

 

ABOUT US

Presentation

(av Kickie o Chris)

In English further down

 

 

Vi heter Kickie och Christer Norrby och bor i Krukö, en liten by utanför samhället Vissefjärda i sydöstra Sverige. Där har vi bott sedan Mars 1999.

 

Vi tänkte berätta lite om oss själva och vårt hundintresse och det är Kickie (här kallad jag) som sitter vid tangentbordet.

 

Jag brukar skoja och säga att, ”om jag levt ett tidigare liv så var jag nog hund då!”

 

Ända sedan jag var en liten bebis har jag älskat hundar och haft en särdeles förmåga att umgås med dom. Min mor fick hjärtat i halsgropen mer än en gång när hon hittade mig i samspråk med någon folkilsken hund, uppbunden utanför någon affär eller vid staketet till trädgården där hunden var utsläppt, men jag blev aldrig biten. Snarare tvärtom, jag blev alla hundars kompis.  Jag brukade sätta mig en liten bit ifrån dem, tillräckligt nära för att dom skulle nå mig, men ändå utanför deras integritet. Detta förstod jag naturligtvis inte då, utan det var helt naturligt för mig att inte tränga mig på.

Jag visade mitt intresse och pratade med dom, ville dom komma fram till mig var dom välkomna. De flesta var nyfikna och undrade vad jag var för krumelur och kontakten var tagen.

 

När jag blev lite äldre trakasserade jag alla hundägande grannar och släktingar med att knacka på och fråga: - Får jag gå ut med hunden? Hemma var tjatet naturligtvis olidligt.

 

När jag var 9 år fick så äntligen min första hund, en blandras där pappan var Irländsk Terrier. Hon blev 17 år och kallades Chickie.

Jag med min första hund Chickie

 

När hon var borta dröjde det några år innan jag skaffade ny hund, men 1978 var jag mogen för hundägande igen. Det blev två Afghaner. Dessa hundar ledde in mig i hundvärlden på allvar. Jag började på Brukshundklubben och blev medlem i Kennelklubben och ställde ut för första gången. En av dom blev då BIM valp för den världsberömde specialdomaren Bo Bengtsson och fick masson med priser. Sedan var jag fast i utställningsvärlden.

Jag utbildade mig till SBK Instruktör, ringsekreterare m.m. Afghaner är ju inga brukshundar, men jag lyckades faktisk med att få ett 3:e pris på en officiell lydnadstävling, så jag skaffade mig en Korthårig Collie, Jarry,  att jobba med och ställde ut Afghanerna. Alla tre var hanar.

Korthårs Collie hanen var också en historia. Ordföranden i Ölands Brukshundklubb ringde mig en dag och undrade om jag kunde "förvara" en Collie hane som Kronofogden skulle mäta ut. En ny lag, som blev väldigt kortvarig, hade trätt i kraft och man kunde mata ut djur, bara man hade en förvaringsplats under utredningen. Jag blev en sådan för Jarry. Jag hade ju gått massor med utbildningar, se nedan, och testade Jarry lite grann för att se vad han gick för. Han var ju bara 6 månader och en busig valp. Han svarade jätte-bra på allt detta och jag blev ströt-förälskad i honom. Naturligtvis kunde jag inte lämna tillbaka honom till uppfödaren, utan jag köpte honom för lånade pengar ffaktiskt ;-)

Han blev  drygt 14 år och vi hade ett underbart liv tillsammans, även om han senare blev Christers hund.

 

1982 stod jag som ansvarig arrangör av Ölands Brukshundsklubbs första utställning, det blev många efter det i såväl Ölands BKs regi som senare i Nybro Brukshundklubbs, Svenska Collieklubbens och Svenska Wheatenklubbens.

 

1984 träffades jag Christer, på brukshundklubben naturligtvis, en kille med samma hundintresse som jag själv och han förde en Bouvier tik med sig i boet. Han gick unghundskursen med henne och jag var instruktör. Det dröjde inte länge förrän vi insåg att vi att vi hade mer gemensamt än hundintresset och den 4 maj 1985 gifte vi oss. Medlemmarna i brukshundklubben hade samlats utanför kyrkan med hundar och gjorde äreport och hundarna skällde salut för oss. Veckan därpå var vi på första sidan i Ölandsbladet med bild och rubriken UTSKÄLLDA NYGIFTA. Detta tyckte Expressen var häftigt, så vi kom även med där ett par dagar senare. Dagen efter bröllopet åkte vi på hundutställning till Skara…..

 

Vi hade köpt in en Korthårs Collie tik som skulle passa Jarry och vår första valpkull föddes. Det var världens åttonde underverk! Vi ringde glatt runt till alla vänner och bekanta och berättade om den lyckliga tilldragelsen.

 

Vi tränade, tävlade och ställde ut våra hundar och reste land och rike runt.

Christer stog över träningen av av Jarry och han fick på 3 raka tävlinga LP (Lydnadsprovsdiplom). Jag hade tränat och tävlat honom en hel del i sök, men det hade aldrig lyckats fullt ut,. han spelade ALLAN med mig;-) När så Christer tog över träningen hände en hel del. På kort tid blev han godkänd räddningshund (första i rasen) och var ute på många skarpa uppdrag. Han blev något av en lokalkändis och förekom ofta i såväl  lokala tidningar som Smålandsnytt på TV. 

1986 blev jag tillfrågan om jag ville döma på en inofficiell utställning. Jag tackade ja, och efter några sömnlösa nätter åkte jag ner till blekinge och utställningen. Jag gjorde nog ganska bra ifrån mig, för efter denna  första utställning fick jag många förnfrågningar.

På utställningen i Malmö 1985 såg vi en Wheaten för första gången och blev störtförälskade, ”en sån skall vi ha”, sa vi, men det var inte lätt att hitta en uppfödare på den tiden, slutligen fann vi en och i september 1986 kom så vår första Wheaten till oss, Brösings Killanla. I februari 1988 föddes vår första Wheatenkull. Världens nionde underverk!!!

 

När vår veterinär besiktigade vår andra wheatenkull, sa han,

- detta kommer att bli er ras i framtiden.

-Tänk vad rätt han hade...

Detta var rasen för oss, som med sitt härliga temperament, sin användbarhet och sin underbara päls totalt intagit våra hjärtan och sedan många år har vi numera bara Wheaten.

 

Utbildningar/meriter

 

Som tidigare nämnts är jag utbildad A instruktör i SBK samt bevaknings- och hundtjänst instruktör i flygvapnet. Jag är ringsekreterare och har godkänt centralprov för blivande utställningsdomare (Anatomi och bedömning), men av olika anledningar fullföljde jag inte till att ta certrättigheter. Utöver detta har jag genomgått ett flertal kurser i valputveckling och beteende för bl.a. Sven Järveryd och Erik Wilson. Wheatenklubbens genetik- och anatomikurser, ett flertal kurser för uppfödare i SMÖKKs regi och mycket, mycket mer. Jag har också haft många styrelseuppdrag inom hundorganisationen bl.a. sekreterare i SBK Smålandsdistrikt, sekreterare och ordförande i Svenska Wheatenklubben och är numera ordinarie ledamot i Wheatenklubbens styrelse och ordförande i Region Öst.

Sedan slutet av -80 talet har jag åtagit mig att döma på inofficiella utställningar. Jag har också varit inbjuden att döma rasspecialer av respektive rasklubbar för Collie, Boxer, Airedale Terrier och nu senast Wheaten Terrier.

 

Christers stora intresse har varit räddningshundar, korningar/mentalbeskrivningar och utställningar. Han är också ringsekreterare samt räddningshundsinstruktör och utbildad figurant för korning och MH samt mentalbeskrivare. Utöver detta har även Christer genomgått många av SKK och SBKs kurser i beteende, valputveckling, anatomi m.m. Christer är också den som mestadels visat våra hundar på utställningar.

Chris med Jarry som var korad och godkänd Räddningshund

 

Vårt mål i avelsarbetet har alltid varit att föda upp friska och mentalt stabila hundar i första hand, och många hundar från vår uppfödning är karaktärstestade, mentalbeskrivna och mentaltestade. Vi har också alltid försökt att se till rasens ursprung och användning. När vi hade Korthårs Collie var det naturligt att ta in nytt blod från rasens hemland England. Nu med Wheaten Terriern har det varit lika naturligt att i första hand ta in nytt från Irland. Många Wheatens från oss används också i praktisk jakt och eftersök.

 

Anatomin har också varit väldigt viktig för oss, eftersom vi arbetat med våra hundar och vi har haft turen att få köpa in och föda upp många mycket fina och rastypiska hundar. Detta har också visat sig i utställningsringarna och många hundar som vi ägt och/eller fött upp är Champions och även högt betitlade med många Champion- och Vinnartitlar i flera länder, såsom Sverige, Norge, Finland, Danmark, Irland, Tyskland, Luxemburg, Frankrike, Polen, Tjeckien, Ryssland, USA och Canada.

 

Vi har exporterat tre hundar tillbaka till rasens hemland Irland.  En av dem är DECH SUCH IECH Villa Rosas Jill Na Lausitz som är den första (och enda) svenskuppföda Wheaten att bli Irländsk Champion och att få titeln Celtic Winner! För den bedriften har vi fått ett diplom från Irländska Kennelklubben.

 

 

VDHCH SUCH IECH CW-08 Villa Rosas Jill Na Lausitz

 

jill-bos-dublin-08-low

 

 

Vårt stora fritidsintresse hundar, har gett oss många vänner över hela världen.

 

Kickie och Chris Norrby

 

 

In English

 

Introduction (of Kickie o Chris)

 

 

We are Kickie and Chris Norrby and we live in Krukö, a little village outside Vissefjärda in southeast Sweden. We have been living here since March 1999.

 

We would like to tell a little about ourselves and our big interest: ”dogs” and it’s   Kickie (here called I ) who are the writer.

 

I use to joke and say, ”if I have lived an earlier life, I think I was a dog then!”

 

Since I was a little baby, I have loved dogs and have had a special ability to get along with them. My mother was scared to death more than one time when she found me talking and petting some known aggressive dog, but strangely enough I was never attacked.

 

When I got a little bit older I harassed all dog owners in the neighbourhood and relatives as well, by knocking their doors asking: - Can I walk your dog? At home my nagging about wanting a dog was of course excruciating.

 

Eventually, when I was 9 years old I got my first dog, a mongrel, and her sire was an Irish Terrier. She lived in 17 years and was called Chickie.

 Me with my first dog Chickie.

 

When she was gone, it took some years before I got a new dog, but 1978 I was ready to be owned by a dog again. I bought two Afghan Hounds. These two dogs took me into the dog world and I joined  ”Brukshundklubben” (a kind of dog school) and became a member of the Swedish Kennelclub and I went to a dog show for the first time. I learned to be an instructor (a kind of teacher for dog owners), ringstuard etc. Afghan Hounds are not working dogs, but I succeded actually to get a 3rd price in obedience with one of them. So I bought a Smooth Collie for working and showed the  Afghans. All three were males.

 

1982 I was responsible for the first dog Show held by Ölands Brukshundsklubb. It happened to be many after that, held by different Clubs like The Swedish Wheaten- and Collie Clubs.

1984 I met Chris, at ”Brukshundklubben” (the local dog club) of course. A guy with same big interest as me in dogs. He brought a Bouvier bitch with him. He was in a class at the dog club and I was the Instructor. It didn’t take long util we realised we had more common than dogs och the 4th of May 1985 we got married. The members of the local dog Club had gathered together with their dogs outside out side the church and made a triumphal arch and the dogs cheered  us with barking. The week after we were at the first side on the local newspaper “Ölandsbladet” with a big picture and big headlines telling: BARKED OFF (told off) BRIDAL COUPLE. One of the biggest evening papers in Sweden, Expressen, thought this was cool, and a couple of days later our wedding was told about in one of the gossip columns.  The day after the wedding we went to a Dog Show…..

 

vart-brollop

 

We had found a Smooth Collie bitch that suited the male “Jarry” and our first litter was born. To us it was the eight wonder of the world! Happily we called all friends telling about the wonderful news ;-)

 

We trained, competed and showed our dogs and went close and far.

 

At the show in Malmö 1985 we saw a Wheaten for the first time and fell in love, ”we want a Wheaten”, we said, but it wasn’t esy to find a reputble breeder at that time, finally we found one and in September 1986 our first Wheaten arrived. In February 1988 our first Wheaten litter was born.

 

When our vetrenarian examined our second litter, the B-litter, he said:

”- this will be your breed in the future”.

So right he was!  This was our breed, with the lovely temperament, so useful and the wonderful coat, have they totally captured our hearts and since seven years we have just Wheatens.

 

Educations and merits

As mentioned before I’m an educated instructor in SBK . I’m also educated dog trainer in the Swedish Air Forse. I’m ringstuard. I have passed the examination for prospective show judges (anatomic and judgeing)by the Swedish Kennel Club, but because of some reasons I didn’t fullfill to get the CC rights.

I have also joined a lot of classes held by the Swedish Kennel Club, Special Clubs and Breed Clubs, about raising puppies, menthality etc. and some of the wellknown teachers are Sven Gärveryd and Erik Wilson. I have also joined classes in anatomic and genetic studies, breeders educations to mention some of them.

 

I have also been a member of a lot of commites, like Hon. Secretary in SBK Småland, Secretary and Preident of The Swedish Wheaten Club, where I'm at precent is a member of the commite  and Chairman of Region East.

 

Since 1987 I have been jugdging at all breed Open Shows. I have also been invited to judge at Breed Specalties for the Swedish Collie Club, The Swedish Boxer Club, The Airedale Club and The Swedish Wheaten Club. At the Swedish Wheaten Club Show in Stockholm 2004 I had an entry of 98 Wheatens.

 

Chris big interest has always been to train dogs for rescue work (searching people after ie. earthcracks), menthal tests and shows. He is ring stuard and instructor for training dogs for rescue. He is educated and approved to hold menthal tests. He also has passed a lot of the same classes as me, (Kickie above)

 

Chris has mostly handled our dogs at Dog Shows.

 

web-christer-o-jarry

Chris with the Smooth Collie male Jarry who becme a "Rescue dog"

 

Our goal in the breeding programe has always been to breed healthy dogs mith good temperament, and many dogs from from us are "mentaltested" with very good points.

 

We have also always looked for the origin of the breeds we have had. When we had Smooth Collies, it was natural for us to bring in new blood from England, the county of origin, and to cooperate with breeders there. Now when we have Wheatens it is as natural to bring in new blood from Ireland and to cooperate with and learn from the Irish breeders.

Many Wheatens from us are also used in practical hunting and game tracking.

 

The anatomic is also very important for us, since we have been working our dogs and we have been very lucky to be able to buy and breed many excellent dogs up to the breed standard. What has also shown up in many showrings around the world. There are several dogs we have owned and/or bred who has gained many Champion and winner titles in many countries like Sweden, Norway, Finland, Denmark, Ireland, Germany, Ireland, Luxemburg, France, Poland, Czechia, Russia, USA och Canada et all.

 

We have expoted three dogs back to the county of origin, Ireland. One of them is DECH SUCH IECH Villa Rosas Jill Na Lausitz who is the first (and only Wheaten) bred in Sweden to become Irish Champion and to win the title Celtic Winner! For that we have got a diploma from the Irish Kennel Club.

 

 

VDHCH SUCH IECH CW-08 Villa Rosas Jill Na Lausitz

 

jill-bos-dublin-08-low

 

Our big interest and hobby "DOGs" has given us a lot of very good friends all over the world.

Kickie och Chris Norrby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2005 Kennel Villa Rosa. Alla rättigheter reserverade

NYHETER-NEWS

 

Läs om Faxes äventyr

FAXE

********

Läs följetongen om 

HARRY & LISA

 

***********

VINNARE/WINNERS

 

 

ternicol-70gr-mindre

100% råmjölkspulver för magen och immunförsvaret

 

 

 

Stamtavlor/Pedigrees

Stamtavlor och bilder på många hundar

Pedigrees and lots of pictures of many dogs!

 

Om oss - About us

Den 9 februari 2008 var det 20 år sedan vår första wheatekull föddes läs lite statistik

9th 2008 February was it 20 years since our first Wheaten litter was born, read some statistics

I September 2006 var det 20 år sedan vår första Wheaten kom till oss... läs mer

In September 2006 it was 20 years since our first Wheaten came to us.. read more

More about us

Läs mer>>