HOME ABOUT ME THE BREED SHOP HUNDAR/DOGS ART CONTACT PHOTO LINKS

 logga.jpg   villarosa.se

                   KENNEL VILLAROSA                            ​SOFTCOATED WHEATEN TERRIER                 Last update 2024-06-23

                                     

     

Faxes blogg 2015 tillbaka


 

2016


28/12-2016
Eftersök på trafikskadat vilt

Telefonen ringer och Andreas svarar. Han blir lite ställd. Det är polisen som har slagit hans nummer!
Ett rådjur har blivit påkört i det distrikt han blivit tilldelad och för första gången som trafikeftersöksekipage förväntas de åka ut. Andreas har haft ganska stora förväntningar på detta uppdrag och har känt en viss spänning och ett väldigt engagemang inför detta. Tänk att få så fin träning, aktivering för hundarna och samtidigt göra så stor nytta.
Detta är, helt klart, något annat än att dra klöv i skogen.

Han lägger på luren och hjärnan börjar fundera. Problem är till för att lösas och hans dilemma just nu är att han är hemma själv med barnen medan jag jobbar. Ett trafikeftersök är ingen plats att vara på för barnen så han måste snabbt hitta en barnvakt.  Han ringer min faster Berit. Klockan är halv åtta på morgonen när hon svarar och ställer genast upp.
Så där som bara hon kan!

Aldrig några bekymmer och både hon och hennes man är en fantastisk hjälp och tillgång till vår familj. Barnen hoppar snabbt i sina ytterkläder, hundarnas "viltskade-låda" står redo så den är bara att grabba tag i och så hoppar hundarna in i bilen. Allt sker så snabbt och därefter bär det av fem kilometer åt "fel håll". Barnen finner sig snabbt tillrätta hos Berit så Andreas kan åka igen lika snabbt som han kom. Nu är de åter på väg - åt rätt håll och mot angiven plats.

Som det ofta blir så är platsen lite luddigt angiven men telefonnumret till bilisten är antecknat
så när Andreas närmar sig ringer han för att få sista biten förklarad.  Han anländer- ett par minuter "för sent". Mannen som körde på rådjuret hade inte bara ringt polisen. Han hade även ringt runt och fått tag på en lokal jägare som hade kommit bara någon minut innan Andreas och gjort jobbet åt honom....

Visst är det fint att djuret fick snabb hjälp, så långt är allt rätt och riktigt men det är inte utan att jag kan önska att man kunde ha nöjt sig med att göra rätt från början, att ringa polisen! Punkt!  Kör man på ett djur, markerar man upp platsen noga sedan ringer man polisen och lämnar alla nödvändiga uppgifter så som plats och telefonnummer. 
Sedan ringer man INTE mer. Man har helt enkelt gjort sitt och måste lita på att polisen sedan gör sitt jobb.


Det finns många eftersöksekipage som är knutna till polisen runt om i Sverige. Människor som har en vardag vid sidan om och som är villiga att ställa sin vardag åt sidan för att åka ut och hjälpa om du kör på ett djur.

Det här eftersöket blev inte som det var tänkt men vi väljer att fokusera på att allt löste sig snabbt för djuret. Så, kör vackert där ute.  Det är mörkt större delen av dygnet och djuren rör sig frekvent så var rädda om er och om djuren och ta det lugnt i trafiken. Om olyckan trots allt är framme så hoppas jag att fler nu vet hur man skall gå till väga .....

 

"Dessutom så önskar jag att alla som kör förbi triangeln för viltolycka skulle vilja släppa lite på gaspedalen. Triangeln, ljuspuckarna, utrustningen finns för en anledning!  Jag kan inte förstå hur man kan susa förbi detta i så hög hastighet. Vart är respekten för de som är där för att hjälpa! ? Man ska inte behöva vara rädd för sitt och sina hundars liv samtidigt som man utför en god gärning. Jag och barnen vill gärna ha hem dem igen efter att de åkt ut på ett uppdrag! Så ser ni att arbete utförs längs med vägen ni färdas.

Snälla, var föredömen och visa bilister som kommer efter er hur man beter sig när man passerar. Släpp på gasen! Tack! "


Faxe-jagarparad-Johannishus.jpg

Älgparad 9-11 december 2016


 SLOTTSJAKT - ett äventyr

Morgonen är fortfarande nattsvart och stjärnorna leder vägen för resenärerna. Snart tar vackra eldkorgar över vägledningen och de kör fram genom en brinnande allé. Förväntningarna är stora. Nej, de är inte stora, de är gigantiska!
Att säga förväntning kanske är fel. Det är snarare förhoppningar vi talar om. De är många mil hemifrån och de färdas långt ut i skogarna mot sitt mål. Väl framme skall de få vara med om ett härligt, spännande och fartfyllt jakt-äventyr.


Faxe, hans lillasyster Stella, Andreas och Daniel är beredda, taggade och mer redo att gå till skogs än någonsin!

 

Väl framme drar allt snart igång. Både jägare och hundförare får sina genomgångar. Skall man få allt att fungera med 50 stycken jägare + 40 stycken hundförare med sammanlagt ett 60 tal hundar och ett tjugotal eftersöksekipage så krävs det diciplin.
Andreas och Daniel sällar sig till skaran av hundförare!

Strängaste ordern är att bära färglatt- mycket orange är att rekommendera!
De lyssnar och noterar och snart är det dags att dra igång.

Stella får köra första såten och hon jobbar på bra. Det skjuts två grisar för henne på drev och hon letar fram ytterligare två åt en passkytt.


Sedan är det då dags för såt nummer två och alla hundförare samlas runt markens gränser. En mäktig signal ljuder genom hornet och alla hundar släpps lös! Det tar inte många sekunder innan skallen drar igång. Det är så gott om gris att alla hundarna håller sig väl sysselsatta. Under varje gran och bakom varje större sten finns det stora förhoppningar om att det gömmer sig gris.

Faxe-m-gris-Johannishus.jpg

Faxe hinner knappt lämna Andreas sida förrän hans skall ljuder högt och taktfast. Skallen riktas mot en gran och Andreas närmar sig. Då rusar grisen ut och drar iväg. Faxe hänger efter och efter en stund släpper han den, men hans skall hörs om igen. Denna gång är det riktat
mot en tätning. Grisarna har en förmåga göra riktiga "tjur-rusningar". De smyger inte direkt fram utan de exploderar från noll till hundra snabbare än vad man hinner reagera. Andreas har fullt upp med att parera där de far fram vid hans fötter. Vid ett par tillfällen fälls grisar för Faxe och hur många han har satt fart på som i förlängningen leder till skott kan vi bara ana.

Överallt i skogen hörs det hur hundarna har fullt upp att jobba sig framåt och skotten gör vad de kan för att överrösta!

Faxe-med-gris-Johannishus.jpg

Det blir en mycket lyckad dag! Alla hundarna gör ett fantastiskt jobb och mycket vilt faller till marken. Så gör även mörkret! Morgon gick till kväll i ett rasande tempo och viltparaden är redo. De fällda djuren skall hedras och jägare skall gratuleras men först får alla hundförare stå och ta emot skyttarnas tacksamhet. Alla jägare går ett varv och tar i hand med hundförarna för utan skickliga hundar och modiga förare så hade en sådan här "stor-jakt" stått sig ganska platt!

 Ett fint sätt att tacka på om du frågar mig!

Faxe-grisparad-Johannishus.jpg

Vildsvinsparad

 

En spännande dag går fort och är till ända. Imorgon är en ny dag men det är också en vilodag inför dagen därpå då de åter styr bilen fram mot nya upplevelser.
 Hundar och hundförare skötte sig fint så om en månad ungefär är Andreas och hans hundar åter nerbjudna på nya häftiga jakt-upplevelser i dagarna två!

 

UPP»

 

 

Share |

copyright villarosa.se

Share |